Töitäni

Juttujani ovat julkaisseet mm. Aarre, Apu, Maaseudun Tulevaisuus, Seura, Kaksplus, Kodin Kuvalehti, Viini, OPMedia, Hevosurheilu, Lännen Median teemaliitteet, Voimatorilla, Renkaankierrätys, Luomulehti, Kotivinkki, Yhteishyvä, Lapsen Maailma, MS-Avain, Huili, Villivarsa, Maalla, Kotona, Voima, Kantri, Maatilan Pirkka, Eläin Pellervo, Journalisti, Kaikkien aikojen joulu ja Kuluttaja.

Tällä sivulla julkaisen lyhyitä väläyksiä joistakin jutuistani. Jos haluat juttunäytteitä kokonaisista jutuista, heitä sähköpostilla kirsi.haapamatti (at) gmail.com. Silloin tällöin julkaisen tälläkin sivulla juttujen pdf- tai nettiversioita.

22.9.2017
Kesällä 2017 ryhdyin Rapport-toimittajaksi. Se tarkoittaa, että kirjoitan juttuja toimittajien joukkurahoituspalvelu rapport.fi -sivulle. Olen kirjoittanut Rapportiin mm. rajatiedon messuista ja potkujen anatomiasta. Tässä linkki kolumniin, jonka aiheena olivat teurastukset.

15.5.2017
Toukokuun Kantriin kirjoitin jutun soista ja soiden merkityksestä. Juttu oli itsellenikin merkityksellinen, sillä rakastan suoluontoa ja soilla liikkumista. Haastattelin juttuun mm. taiteilija Kati Outista. Jutunteon aikana kastelin jalkani. Kuvat juttuun otti suokuvaajista paras, Johannes Tervo.

14.2.2017
Niinikään helmikuussa julkaistiin juttuni miesten muodostelmaluistelujoukkue River Bullseista. Jutun kuvasi Johannes Tervo. Itsekin tosin kävin kuvailemassa videon tuon joukkueen näytöksestä. Juttu julkaistiin Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite Kantrissa, mutta se sai paikan myös emolehden etusivulta. Pian aiheeseen tarttui myös mm. Hesari ja Kymmenen uutiset. Eli voinemme olettaa, että tämän Seinäjoella sirklaavan joukkueen siivitti julkisuuteen ainakin osittain tämä meidän juttumme. Linkki jutun lyhennettyyn versioon.

10.2.2017
Helmikuun Journalisti-lehdessä kirjoitan toimittajien esiintymiskoulutuksesta, johon siis itsekin osallistuin. Harva kai tulee ajatelleeksi, että toimittajakin on esillä ja esiintyy, vaikka kyseessä olisi printtimedia. Televisiossa ja radiossa äänessä olevat ovat vielä oma lukunsa. Kuvat juttuun otti Juha Harju. Linkki juttuun tässä.
ramppikuume

20.1.2017
Tammikuun Kantrissa (Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite) on juttuni kauhavalaisesta harrastajateatterista. Juttu oli muuten alunperin valokuvaaja Johannes Tervon idea. Hänellä oli ollut mielessään kuva pimeyden keskellä loistavasta nuorisoseurantalosta – niitähän täällä maalla riittää.  Joskus juttuidea voi versota visuaalisesta näkökulmasta. Tervo tietenkin myös kuvasi tämän jutun.

teatterijuttu


15.10.2016

Festiivo on Ilmajoen Musiikkijuhlien lehti. Kirjoitin lehteen muunmuassa kohutusta ja varmasti ensi kesänä myös kehutusta Mannerheim-oopperasta. Vaikka tämä juttu tehtiin kokonaan puhelimitse ja etänä (libreton kirjoittaja Eve Hietamies, pääroolin Waltteri Torikka ja ohjaaja Tuomas Parkkinen), pääsin haastatteluiden ja kirjoittamisen aikana kovasti taiteellisiin sfääreihin. Odotan oopperaa kovasti. (Kansi ja lehden kokonaisuus Viestintätoimisto I-Print/I Plus.)
festiivo

11.8.2016
Journalisti-lehden numerossa 9/2016 kirjoitan ravitoimittaja Toni Niemistöstä. Suomi on pieni maa, mutta silti meillä on erikoistoimittajia, joiden alaa on melko kapea aihealue. Jos on riittävän perehtynyt erikoisaiheeseensa, kuten jutun haastateltava, erikoistoimittajuus kantaa. Kuvat Johannes Tervo. Mainittakoon vielä, että erityisen tyytyväinen olen tämän jutun otsikkoon. Mihinpä termi hevosmiesten tietotoimisto paremmin sopisi.

hevosmiesten_tietotoimisto

 

11.4.2016
Kirjoitin nettilehti Maaseutumedian perustaja Hannu Koivistosta jutun Journalistiin. Jutun kuvasi Juha Harju. Jutun lopussa mainitaan, että olen freelancetoimittaja itsekin, kirjoitan maaseudusta kuten Koivisto, ja olen kuulunut eläinsuojelujärjestöön. Halusin jutun lopussa kertoa omistakin taustoistani, sillä jutun sävy on osin kriittinen ja siinä pohditaan kirjoittajan ja julkaisijan sidonnaisuuksia. Yritin viestiä (ehkä hieman ponnettomasti tosin) että medialla on sidonnaisuutensa aina, Koiviston Maaseutumedia ei ole mikään poikkeus. Aika ajoin pintaan nousee juttuja, joissa ruoditaan esimerkiksi naistenlehtien sidonnaisuuksia kosmetiikkafirmoihin ja tämän sidonnaisuuden vaikutuksesta juttujen sisältöön. On turha väittää, että mainoseurot eivät vaikuttaisi.

Koiviston, kollegan, tapaaminen oli kiintoisaa ja avartavaakin. Perustamalla oman verkkojulkaisun välttää ainakin toisen osapuolen kytköksien vaikutukset.
journa

12.3.2016
Toteutin jutun kaupunkilehti Seinäjoen Sanomiin. Jutun tein taas osana tämänhetkistä päivätyötäni eli oppilaitoksen viestintäkoordinaattorina.

Juttu lähihoitajien työllisyystilanteessa, Seinäjoen Sanomat 12.3.2016
Juttu lähihoitajien työllisyystilanteessa, Seinäjoen Sanomat 12.3.2016

 

26.11.2015
Kirjoitin ja kuvasin jutun aikuisopiskelijoista Seinäjoen Sanomiin. Poikkeuksellisesti tein jutun palkkatyöhöni liittyen eli roolina aikuiskoulutusoppilaitoksen viestintäkoordinaattori. On aika ihanaa, että tässäkin työssä saa välillä olla myös toimittaja.
seinajoensanomat_nao

20.102015

A-lehtien Kaikkien aikojen Joulu -lehteen tein jutun edullisemmasta joulusta. Haastattelin juttuun henkilöitä Marttaliitosta, Kuluttajayhdistyksestä ja Mannerheimin lastensuojeluliitosta. Juttua oli todella mukava tehdä, sillä tunsin jutun teeman omakseni.
joululehti

7.9.2015
Työelämäsivuilla mm. Aamulehdessä ja Ilkassa julkaistiin juttuni työmatkapendelöitsijöistä. Itsekin liikun työni puolesta melko paljon, mutta kaukana menneisyydessä (vuonna 2006) ovat ajat, jolloin itse viimeksi matkustin työpaikalle. Jos asuisin kaupungissa, voisin hyvin työskennellä jonkinlaisella freelancereiden yhteisellä työhuoneella. Linkki juttuun Turun Sanomien sivuilla.
tyoelama_kh

 

20.6.2015
Lännen Median Elämä-teemasivuille tein jutun kiinnostava aiheesta eli tuoksumuistoista. Jutun tekeminen oli erittäin antoisaa ja myös avartavaa: sain tietää, että tuoksuilla ohjaillaan kulutuskäyttäytymistämme ja esimerkiksi Yhdysvalloissa tuoksumarkkinointi on jo iso bisnes. Juttu julkaistiin monessa Lännen Median osakaslehdessä. Oheinen kuva on Turun Sanomien lukemistosivuilta.
tuoksumuistot

10.5.2015
Alkon Etiketti-lehteen toteutin myymäläreportaasin Seinäjoen Minimanin myymälästä. Kuvaajana Juha Harju. Juttu (s.3 36) ja lehti kokonaisuudessaan on luettavissa verkossa täältä.
etikettileiska0515

15.4.2015
Kantriin tein jutun lannasta, ulosteesta, lietteestä, kompostista ja laajemminkin siitä itsestään. Jutusta tuli varsin hyvä, vaikka itse sanonkin. Erityisellä lämmöllä jään muistelemaan toimituksen kanssa käymiäni sähköpostikeskusteluita jutun tiimoilta. Kun siis väänsimme paskajuttua haisevaksi kokonaisuudeksi grafiikoineen kaikkineen. Journalisti on terve kun se innostuu kakkavitseistä.

paskajuttu

11.3.2015
Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite Kantrissa oli kansijuttuna minun ja valokuvaaja Hanne Maneliuksen toteuttama reportaasi särkikalastajista ja ekologisen lähikalan käytöstä laitoskeittiöissä. Jutun teko ja kalastus-hunajayrittäjien tapaaminen oli antoisaa ja innostavaa. Näin se maaseutu pysyy virkeänä ja elävänä!
sarkikuva

3.1.2015
Lännen Median tuottamia teemasivuja julkaistaan Aamulehden, Forssan Lehden, Hämeen Sanomien, Ilkan, Kainuun Sanomien, Kalevan, Keskipohjanmaan, Lapin Kansan, Pohjalaisen, Pohjolan Sanomien, Satakunnan Kansan ja Turun Sanomien sivuilla. Tein asumisen teemasivuille jutun kotitoimistoista, kotona työskentelystä. Kuva on Ilkka-lehden Koti-sivulta. Haastattelin juttuun kollegaa kotikaupungistani eli Anssi Orrenmaata. Varsinaisen haastattelun jälkeen turinoimme vielä tovin kahvikupin ääressä. Toisen freelancerin vertaisseura on aina elähdyttävää.

Kotitoimisto

5.10.2014
Maatilan Pellervon
Eläin-versiossa kirjoitan luomulampurista, joka harjoittaa maatilallaan hoivamaataloutta. Green care eli luonto- ja eläinavusteinen hoiva (tai virkistys) on Suomessa vielä melko uusi ala. Olen kirjoittanut siitä useasti, mm. Maaseudun Tulevaisuuteen, Kotivinkkiin, Aarteeseen ja nyt Maatilan Pellervoon. Huomatkaa: myös kuvat ovat tässä reportaasissa itse ottamiani. Tällä keikalla sain farkkuihini lampaansontaa.

Eläin_1014_54-571

25.9.2014
Uusimmassa Journalisti-lehdessä (11/2014) on juttuni paikallislehti Eparin päätoimittaja Laura Syväojasta. Toisten journalistien haastatteleminen on aina hauska elämys. Yleensä yhdessä mietitään kuvatekstejä ja otsikointia, kieli poskessa revitellen. (Ja siinäpä erikoinen mielikuva muuten.) Linkki tekstiin.
epari.720x0
Tämänkin jutun otsikoksi esitettiin versiota: Vihreä tappaja. Vitsi vitsi.   Kuva: Juha Harju.

28.8.2014

Automaatioalan lehti ammattilaisille ja päättäjille on nimeltään Reset. Siihen kirjoitin jutun Prima Powerin suunnittelupäälliköstä. Linkki juttuun.

18.8.2014
Kiitos suojeluksesta, byrokraatit -kolumnini Suomalainen Maaseutu -lehdessä ja sen verkkosivuilla oli todellinen 15 minutes of fame -hetkeni. Elintarvikebyrokratian koukeroita ja maaseutuyrittämisen mahdottomuutta käsittelevä teksti levisi sosiaalisessa mediassa taajaan ja sai mm. Eviran johdon ja maa- ja metsätalousministerin kommentoimaan sitä julkisuudessa. Teksti olikin hyvä, ei siinä mitään, mutta jäin miettimään, miksi juuri tästä tekstistä tuli some-hitti. Niin moni muukin on nostanut aiheen tapetille. Oli miten oli, kolumni poiki jatkojuttuja niin minun kuin muidenkin tekemänä. Jospa sillä olisi jopa käytännön vaikutusta? Linkki tekstiin.

1.7.2014
Suomalainen maaseutu
-lehdessä on juttuni hevosesta hoivatyöläisenä. Juttu kertoo siis perhekodista, jossa nuorten kuntoutuksessa/tunnetaitokasvatuksessa ovat hevoset mukana. Tällaisesta eläinavusteisesta hoivasta, green caresta, olen kirjoittanut monta juttua jo.
hoivahevonen

20.5.2014
Suomen Rengaskierrätys Oy:n lehdessä nimeltä Renkaankierrätys pääsin kirjoittamaan erikoisesta aiheesta eli Earthsip-rakentamisesta. Talon seinät rakennetaan autonrenkaista, ja ekologisuus on muutenkin huipussaan. Talot tehdään kierrätysmateriaaleista ja niiden energia-omavaraisuus on suuri. Tällainen hanke on ainakin valmistelun asteella myös Suomessa. Yhdysvalloissa näitä ”maa-aluksia” on rakennettu ja niissä on asuttu menestyksekkäästi jo 1970-luvulta.

eartshipjuttu

29.4.2014
Uudessa Meidän talo -lehdessä on minun ja valokuvaaja Suvi Elon toteuttama kotijuttu  komeasta puutalosta Ypäjällä. Lehti tuli juuri postilaatikkooni ja toi mukanaan ekstrayllätyksen, kun juttu oli päässyt kannen pääjutuksi. Jutusta näytti olevan miniversio täällä.

Katja_Hannula

29.4.2014
Elonkehässä 1/2014 0n tekemäni haastattelu evoluutiopaleontologian professori Mikael Forteliuksesta. Olihan taas sellainen tapaaminen, että ajattelemisen aihetta tuli mukaan paljon yli oman tarpeen (eli lehtijutun). Mielenkiintoista, vaikka puheena ollut maailmanloppu ei kiva aihe olekaan. Kröhöm, kuvankin otin itse.
fortelius_elonkehanet

23.4.2014
Energiayhtiöiden Voimatorilla-lehdessä on juttuni kotimaan luontomatkailusta. Juttua tehdessä päätin jo oman kesälomakohteeni. Jutun voi lukea kokonaisuudessaan täältä: http://digipaper.fi/kuorevedensahko/120530/ (sivut 12 – 13).
seikkaileluontoon

16.4.2014
Kantri
-lehden huhtikuun numerossa oli juttuni Kinnusen-Hakkaraisen maatilalta. Kuvat juttuun otti Johannes Tervo.
kivijarveltanet

13.4.2014
Voima-lehden numerossa 3/2014 ja samaisen lehden nettisisar Fifissä oli juttuni Eveliina Lundqvistista, joka kirjoitti kirjan nimeltä Salainen päiväkirja eläintiloilta. Linkki Fifin juttuun.
salainen2

27.3.2014
Aarre-lehden numerossa 3/2014 on juttuni toimittaja, kirjailija Olli Mäkelästä, joka kirjoitti savotta-aiheisen romaanin. Joskus pääsee metsäaiheiseenkin lehteen kirjoittamaan kirjallisuudesta. Kuvat juttuun otti Juha Harju. http://www.aarrelehti.fi
pomo

8.3.2014
Tuoreessa Kelan Elämässä-lehdessä on juttuni äitiyspakkauksesta ja erityisesti sen alkutaipaleesta vuonn1 1938. On aina hauska nähdä juttunsa myös ruotsinnettuna, kuten Mitt liv -versiossa sitten on. Översättning Kurt Kavander. Kuva: Juha Harju. Linkki näköislehteen tästä.

aitiyspakkaus_net

18.2.2014
Maatiaiskasvien ja -eläinlajien elinvoimaisuudesta huolta kantava Maatiainen-lehti tuli tänään. Lehdessä on juttuni Hakkilan tilasta. Kuvat juttuun otti Seija Paananen, vaikka jutun yhteyteen kuvaajaksi oli erheessä merkattu myös minun nimeni. Tein jutun täysin pro bono -hengessä eli hyvän asian puolesta.

hakkila_maatiainenhelmi14

12.2.2014
Helmikuun Kantrissa on juttuni green caresta eli tässä tapauksessa eläinavusteisesta hoivatyöstä. Olen kirjoittanut alasta monta juttua viime vuosien aikana. Huomaan, että mitä paremmin perehdyn tähänkin aiheeseen, sitä parempia juttuja siitä syntyy. Ymmärrän, mihin erikoistoimittajia tarvitaan. En osaisi het kirjoittaa kovin hyvin esimerkiksi hiukkaskiihdyttimistä. Kuvat tähän juttuun otti Johannes Tervo.

kantrikansihelmikuu2014

3.2.2014
Juuri ilmestyneessä Luomulehdessä on juttuni viljelijän oikeusturvasta. Ja myös Itellan Termo-palvelusta tein jutun. Oikeusturvajuttuun myös kuvasin. Itella-juttu tehtiin puhelimitse.

luomulehti_1_2014-small-211x300

8.1.2014
Tuoreimmassa Villivarsa-lehdessä on juttuni lukijoiden Vuoden Hevoseksi valitsemasta Milli-shetlanninponista. Kivaa juttua varjostaa ikävä tieto siitä, että lehden painoon mentyä poni sairastui ja menehtyi. Toivottavasti jutusta jäi kuitenkin kaunis muisto rakkaasta hevosesta.
villivarsa0114

22.12.2013
Todella usein käy siten, että juttukeikalta poikii toinenkin juttuidea. Milloin haastateltava kertoo tutustaan, joka ryhtyi eläkepäivillään valmistamaan proteeseja oraville, milloin juttumatkalla silmään osuu ITE-taidetta. Niistä on tietenkin pakko myydä ja tehdä juttu. Tessa-lehmän tarina tuli ilmi jokunen kuukausi sitten, mutta vasta nyt jouluksi siitä tiivistettiin juttu. (Suomalainen Maaseutu 22.12.2013)

tessa

10.12.2013
Silloin tällöin käytän ammattitaitoani hyvän asian puolesta eli harrastuksena. Olin useiden vuosien ajan työn puolesta tekemisissä raviurheilun kanssa. Lajin nuorisotoiminta eli poniraviurheilu on yhä sydäntäni lähellä. Sen vuoksi autan paikallista poniravitoimintaa silloin tällöin, kynäilemällä lehtijuttuja tai tiedotteita.  Poniravitoiminnassa ja nuorisotyössä on mukana paljon vapaaehtoisia, olkoon tämä oma panokseni. Tässä eilen maailmalle lähetetty tiedote (mm. Suomen Hippoksen sivuilla), joka kertoo Seinäjoen poniravikoulun joukkueen voittaneen Ylen Hevostaitomestarit-kisan. (Kuva: Hippos)
voittajat

26.11.2013
Joulukuun Kaksplus-lehdessä on repparini (osittaisessa) omavaraistaloudessa elävästä ihanasta lapsiperheestä. Kuvat Katja Lösönen. Hieno juttu vaikka itse sanonkin ja jälleen kerran tässä työssä kokee olevansa etuoikeutettu: missä muussa työssä pääsee tapaamaan kaikenlaisia ihmisiä ja vielä heidän koteihinsa? No, ehkä poliisin ja palomiehen, mutta ilman kriisitilanteita. (Tähän valitsemasi hymiö.)

kakspluskansi1213PS. Juttuni ei päässyt kanteen tai sitten se on tuo isoin otsikko. Kyllä se on tuo isoin otsikko.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s